Blog

TERO FARM STORY: De Producten van het Seizoen

Wat zijn de producten van het seizoen in de winter? Gedurende deze periode is het relatief rustig op de boerderij, ook al ontbreekt het niet aan werk. Terwijl sommige vruchten en groenten ervoor kiezen om nog even te genieten van hun vuur tijdens deze koude periode, is het eten van seizoensgebonden producten een echte uitdaging. Toch is dit een prioriteit bij tero. Er is vaak benadrukt waarom het belangrijk is om een dieet te kiezen op basis van lokale en seizoensgebonden producten.

Maar waarom is dat essentieel? In werkelijkheid voorziet elk seizoen in de behoeften van ons lichaam. In de winter, gekenmerkt door kou en een gebrek aan blootstelling aan de zon, vertoont het lichaam een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen en vitamine C. Gelukkig is dit het seizoen voor voedsel dat rijk is aan mineralen, en tero schiet niet tekort aan creativiteit om ze te laten groeien. Blijf nog even hangen, we onthullen onze kleine geheimen. De Producten van het Seizoen

De wintergewassen

ChatGPT

Bij tero hebben we twee sterproducten in de winter: witloof en paddenstoelen. Maar hoe kweken we ze? Het is vrij eenvoudig: de koelkamer die we in de zomer gebruiken om groenten koel te houden, verandert in een paddenstoelenkwekerij. Wat betreft het witloof, wordt het gekweekt in een ruimte in de stal. Deze twee gewassen hebben een gemeenschappelijke behoefte: duisternis.

Groeien als paddenstoelen : les produits de saison

In onze teelten hebben we twee categorieën paddenstoelen: shiitake en oesterzwammen. Om ze te kweken, ontvangen we balen (bestaande uit stro en graan) die we op rekken opslaan en met een beetje toveren (en toch enkele weken): verschijnen er paddenstoelen… Paddenstoelen, vooral shiitake, hebben veel constante vochtigheid nodig (precies 90%). Dus elke dag moeten we ze lichtjes besproeien, het mycelium controleren en oogsten wat klaar is. En ja, boer zijn is hard werken!

Culture champignons à la ferme

Meer te weten komen over het mycelium

Inderdaad, het mycelium is een essentieel element in de levenscyclus van paddenstoelen. Het is een echt ondergronds netwerk dat zich over kilometers kan uitstrekken. Sommige paddenstoelennetwerken behoren tot de grootste bekende levende organismen op aarde. Misschien zullen we een tragisch einde kennen zoals in “The Last of Us”?

Witloof of endive ? 

In de winter, naast wit te zijn als een witloof, als er te veel licht is, wordt deze bitter, stijgt het hart en vormt het een bloem. Daarom is duisternis absoluut noodzakelijk!

Hoe gaan we te werk? We ontvangen de wortels die in april-mei worden geplant en in oktober worden geoogst voordat ze naar ons worden verzonden. We krijgen maandelijks een lading binnen. Vervolgens bereiden we de wortels voor door de verschillende bladeren te sorteren. We vullen de kratten met goed doorweekte potgrond die we in een donkere ruimte plaatsen, heel eenvoudig!

*Op dit moment produceren we onze wortels niet op de boerderij omdat we nog niet goed zijn uitgerust.

De Producten van het Seizoen

Deze twee gewassen, die complementair zijn aan de gewassen van andere seizoenen, vormen een aanzienlijke inkomstenbron om de levensvatbaarheid van de boerderij te waarborgen. Bovendien zijn deze heerlijke producten in de winter favoriet bij iedereen, toch? Ik laat het aan jullie over om de recepten te ontdekken die we hebben samengesteld met deze ingrediënten voor ons nieuwe menu, en bovendien, als primeur!

Om meer te weten te komen, aarzel niet om een kijkje te nemen in het artikel over onze boerderij in de winter ->

https://www.rtl.be/actu/belgique/societe/toujours-voulu-rendre-cette-cuisine-plus-accessible-dans-ce-restaurant-le/2023-02-02/article/521433

Kleine herinnering: Is het cruciaal om lokale banen, vooral die van boeren, te ondersteunen. Het concept van de korte keten, gericht op het verbinden van producenten en consumenten, houdt niet alleen rekening met geografische criteria, maar ook met het versterken van sociale banden en het ondersteunen van werkgelegenheid. Door rechtstreeks bij producenten te kopen, dragen we bij aan de lokale economie, behouden we de kwaliteit van producten en bevorderen we sociale interacties. Lokale banen ondersteunen betekent dus opnieuw in contact komen met degenen die ons voeden.

Bedankt voor het lezen tot het einde, en nu ben je (bijna) klaar om in de rol van een kleine boer te stappen!

Ontdek onze restaurants