Blog

🚜 TERO FARM STORY: Tero’s nieuwe leghennen – Perfecte synergie in het hart van ons boerderijecosysteem

Vandaag stellen we graag onze nieuwe pluimveebewoners aan jullie voor, die op 16 december zijn aangekomen. Er zijn 300 leghennen bijgekomen in de Tero familie! Niet alleen leveren ze kwaliteitseieren (en zijn ze schattig), ze passen ook perfect in ons landbouwecosysteem en dragen bij aan een natuurlijke synergie tussen verschillende elementen, het verhaal gaat als volgt:

Kippen, mest en biologisch tuinbouw…

Er was eens een boerderij waar kippenuitwerpselen niet gewoon afval was dat moest worden weggegooid, maar een kostbare en krachtige meststof voor onze gewassen. De biologische tuinbouwmethoden die we op de boerderij hanteren, bevatten geen chemische middelen (bestrijdingsmiddelen). We moeten daarom andere oplossingen vinden om de grond te verrijken en alle voedingsstoffen te leveren die de groenten nodig hebben om te gedijen: dat is waar onze kippen om de hoek komen kijken. Door ze in ons ecosysteem te introduceren, kunnen we hun uitwerpselen terugwinnen en onze eigen mest produceren, die essentieel is voor de tuinbouw!

Het mobiele kippenhok om de bodemdruk en de ontwikkeling van parasieten te verminderen

Bovendien hebben we ervoor gekozen om onze kippen in een mobiel kippenhok te huisvesten, een grote trailer die we kunnen verplaatsen indien nodig. Maar waarom? Als je ooit kippen in huis hebt gehad, zul je gemerkt hebben dat ze experts zijn in het omwoelen van de grond van boven naar beneden. Bovendien is de voortdurende aanwezigheid van kippen op hetzelfde stuk landbouwgrond een belangrijke bron van parasieten en ziektedragers. Door ze regelmatig te verplaatsen in het mobiele kippenhok, verlaag je de druk op de vloer en verminder je de druk van parasieten en dus ziektes. Hygiëne gegarandeerd voor iedereen!

Eiproductie natuurlijk, maar dat is nog niet alles!

Bovendien produceren ze kwaliteitseieren die worden aangeboden in onze restaurants, onze slagerijen en onze verschillende lodges voor een kwaliteitsontbijt. Ondertussen verhuizen we ze geleidelijk naar onze weide, die goed gras zal blijven produceren. Het gras wordt gemaaid om hooi voor de koeien te produceren. Op deze manier gaat er niets verloren, alles wordt omgezet (bedankt Lavoisier).

Maar wie zorgt hier allemaal voor? We hebben een geweldig team dat ervoor zorgt dat de boerderij op een vlotte manier draait. Aan het hoofd van het team staat onze eigen Jean-Charles, die alle activiteiten coördineert en ervoor zorgt dat ze perfect op elkaar zijn afgestemd. In de landbouwtuin zorgen Julien en Antoine ervoor dat onze groenten goed gedijen. In de veeteelt zorgen Bernard en Théo voor onze koeien en varkens. En ja, de familie wordt steeds groter!

Eigenlijk draait de introductie van onze nieuwe leghennen bij Tero niet alleen om eieren, maar meer om een bredere visie op een evenwichtig en duurzaam ecosysteem van de landbouw. Dankzij ieders bijdrage, van eieren tot uitwerpselen, bouwen we samen aan een toekomst waarin de landbouw de natuur respecteert en tegelijkertijd kwaliteitsproducten levert!

Wist je dat? Kippen slimmer zijn dan de meeste mensen denken. Ze kunnen eenvoudige problemen oplossen, het concept van hoeveelheid begrijpen en zelfs trucjes leren. Elke kip heeft een unieke persoonlijkheid: sommige zijn heel sociaal en andere wat meer verlegen. Bovendien kan een legkip, afhankelijk van het ras, ongeveer 300 eieren per jaar leggen. Enorm, nietwaar? We hopen in ieder geval dat ze zich bij ons thuis zullen voelen…

We eindigen met een leuk weetje: er zijn meer kippen dan mensen op aarde. Dus, kwam het ei voor de kip, of kwam de kip voor het ei? Hiermee wensen we je een fijne dag en laten we je nadenken over deze existentiële vraag…

Meer informatie over de Tero Group