De uitdrukking “het geheel is groter dan de som der delen“, bedacht door Aristoteles, kan gebruikt worden om het belang van teamcohesie in werkomgevingen uit te leggen. Als we de redenen achter een succesvol bedrijf, project of initiatief analyseren, is de kans groot dat er een hecht team achter zit.
Om zijn doelen te bereiken, is het cruciaal dat een team zich kan beroepen op sterke interpersoonlijke banden tussen zijn leden. Dit zal een gemeenschappelijk gevoel van ‘wij-heid’ creëren, waardoor iedereen betrokken is bij de teamdoelstellingen.
Teamcohesie kan worden gedefinieerd als het vermogen om efficiënt samen te werken en dezelfde richting uit te gaan. De meeste teamcohesie ontstaat op natuurlijke wijze, wanneer collega’s tijd met elkaar doorbrengen, zowel professioneel als om te ontspannen. Dit helpt om elkaar te begrijpen en gaandeweg wordt zo een groepsverband opgebouwd. Maar om te kunnen spreken van teamcohesie op het werk moet er een gezamenlijk doel zijn dat de richting aangeeft die de groep volgt.
Ingrediënten voor teamcohesie: saamhorigheid, efficiëntie en gemeenschappelijke doelen
Er zijn verschillende elementen waarmee rekening moet worden gehouden om de groepscohesie op de werkplek te versterken. Op grond van de definitie van teamcohesie die we eerder gaven, zullen we ons op drie elementen concentreren: saamhorigheid, efficiëntie en gemeenschappelijke doelen.
Saamhorigheid is het gevoel van verbondenheid in een team. Om dit een boost te geven, is het belangrijk om momenten te stimuleren en te creëren, waarop collega’s tijd kunnen delen en die band kunnen creëren. Om dit te bereiken, is het belangrijk om in kantoren ruimtes te voorzien waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen ontspannen tijdens hun pauzes. En in digitale omgevingen is het belangrijk om wat tijd vrij te maken om samen lichte en speelse momenten te delen, bijvoorbeeld door een spelletje te spelen voor of na een vergadering.
Maar om voordeel te halen uit de sterke banden tussen teamleden, is het ook belangrijk de efficiëntie van het team in het oog te houden. Dit kan door een goede planning en organisatie van werkprocessen en -routines, zodat de synergie die wordt gebracht door mensen die samenwerken, kan worden gekanaliseerd om bedrijfsdoelstellingen te bereiken.
Dit brengt ons bij de gemeenschappelijke doelen, die de richting aangeven waarnaar het team streeft. Dit wordt meestal bepaald door de managers of de meer ervaren leden van het team, maar het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat alle teamleden zich betrokken voelen en de doelstellingen delen. Als dat het geval is, groeit de motivatie vanzelf en wordt het teamwerk positief beïnvloed.
Hoe kan teambuilding de teamcohesie stimuleren?
Teambuilding kan een sleutelrol spelen bij het bevorderen van saamhorigheid, efficiëntie en het vermogen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. De essentie van teambuildingactiviteiten is het creëren en herstellen van natuurlijke manieren van verbinden. Als teamgenoten elkaar begrijpen, weten hoe ze moeten samenwerken, wat elkaars sterke punten zijn en waar ze plezier aan beleven, heeft dat een positief effect op de teamdynamiek en vergroot het de cohesie.
Sportteams zijn een goed voorbeeld van hoe teamcohesie kan helpen om uitdagende doelen te bereiken. Bij Tero Team Building organiseerden we verschillende teambuildingactiviteiten voor het Belgische nationale hockeyteam. De activiteit was erop gericht de teamgeest te stimuleren en aan te tonen dat ze samen verder konden gaan en hun grenzen konden verleggen. En uiteindelijk won het team de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen van 2020!
Het tegenovergestelde voorbeeld is dat van voetbalteams die alle elementen hebben om te slagen, maar hun doelen niet kunnen bereiken. Hieruit blijkt dat de beste spelers, onbeperkte middelen, moderne infrastructuur en hulpmiddelen niet volstaan om het volledige potentieel te bereiken als er geen echte teamgeest achter zit.
De belangrijkste uitdagingen voor teamcohesie
Zoals besproken in ons vorige artikel, is de kantoordynamiek de afgelopen jaren enorm veranderd. De meeste werkomgevingen en -routines omvatten nu een zekere hoeveelheid werk op afstand, digitaal en hybride werk. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de teamcohesie en creëert nieuwe eisen van klanten die teambuildingactiviteiten wensen. Bij Tero Team Building werken we voortdurend ons aanbod en onze catalogus bij om deze nieuwe uitdagingen aan te gaan.
De meest opvallende vraag, naar aanleiding van de nieuwe trends, is de behoefte aan meer verbinding. Hoewel flexibiliteit door de meeste werknemers wordt gewaardeerd, moeten managers een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat werknemers betrokken blijven. En een geweldige manier om dit te doen, is het versterken van teamcohesie door middel van teambuildingactiviteiten. Het belangrijkste doel is om momenten (fysiek of digitaal) aan te moedigen en te creëren waarop mensen zich kunnen verbinden zonder de menselijke toets uit het oog te verliezen. En tegelijkertijd, wanneer werknemers zich betrokken voelen en de richting en doelen van het team delen, is er meer kans dat ze zich verbonden voelen met het team en hun collega’s die hetzelfde gevoel delen.
Laten we enkele van de belangrijkste signalen doornemen die kunnen wijzen op een probleem met de teamcohesie, en die zouden moeten alarmeren:
- HOOG PERSONEELSVERLOOP: Dit kan duiden op een gebrek aan saamhorigheidsgevoel, dat toeneemt als er geen teamgeest is. Het kan een algemeen gevoel in een team zijn, of een specifiek gevoel van een medewerker, die niet verbonden en gemotiveerd is door de dynamiek en doelen van het team.
- DOELSTELLINGEN NIET BEREIKEN: Een lagere productiviteit kan een teken zijn van een lage teamcohesie. Wanneer een groep goed samenwerkt, zijn de resultaten veel beter. Dus wanneer doelstellingen niet worden gehaald, of wanneer het meer tijd of middelen kost dan normaal om dezelfde doelen te bereiken, is het tijd om wat energie te steken in het verbeteren van de groepsdynamiek.
- GEBREK AAN INITIATIEF/INNOVATIE: Wanneer de groepsinteracties zwak zijn, voelen mensen zich minder geneigd om nieuwe ideeën te delen en heerst er een algemene stemming die eerlijke en positieve feedback ontmoedigt. En met minder groepssessies en brainstorming verliezen we een grote bron van innovatieve ideeën, samen opgebouwd door de toevoeging van verschillende inputs en voorstellen.
Beste teambuildingactiviteiten om teamcohesie te vergroten
De perfecte activiteit om de teamgeest te versterken, de grenzen van de groep te verleggen en de echte persoon achter uw collega’s te ontdekken. Het helpt het ijs te breken en de formele maskers te verwijderen die we vaak onbewust dragen tijdens het dagelijkse werk.
- GROEPSGROOTTE -> Van 10 tot 200 personen
- DUUR -> 3 uur
- LOCATIE -> Tero lodge Francorchamps, Tero Forest House Martué
Iedereen gaat de zee in om te leren surfen, paddleboarden, raften en zeekajakken! De activiteiten zijn uitdagend, en het zal waarschijnlijk voor iedereen de eerste keer zijn. Aangezien iedereen vanaf nul begint, is het gevoel van succes enorm en wordt door iedereen gedeeld wanneer iemand recht staat of op een golf kan surfen, waardoor een natuurlijke band binnen het team ontstaat.
- GROEPSGROOTTE -> tot 60 personen
- DUUR -> 2 uur
- LOCATIE -> River Woods Beach Club à Knokke
Gegroepeerd in kleine teams zullen de deelnemers een bom onschadelijk moeten maken in virtual reality, geconfronteerd met een stresssituatie die een efficiënte samenwerking en teamcommunicatie vereist. Eén teamlid zal de VR-helm hebben om de bom te zien en deze te beschrijven aan de rest van het team, die dan aanwijzingen zal geven over hoe deze te deactiveren. De perfecte activiteit om vertrouwen en teamwerk op te bouwen!
- GROEPSGROOTTE -> tot 300 personen
- DUUR -> Van 30 min tot 1u30 min.
- LOCATIE -> Overal
Neem contact met ons op en breng uw team samen!
Een gezonde teamcultuur op het werk is gebaseerd op vele details en regelmatige interacties. Daarom raden wij aan vaker kleinere teambuildingactiviteiten te organiseren, met als einddoel deze band tussen collega’s te versterken en te herstellen. Maar het is ook belangrijk om deze aanpak af en toe aan te vullen met een groter evenement om iedereen het gevoel te geven deel uit te maken van een groter team, de gemeenschappelijke doelen door te nemen, de resultaten uit het verleden en de volgende stappen te laten zien, evenals hoe het doel kan bereikt worden. Dit zal het gemeenschapsgevoel in het bedrijf versterken, waardoor iedereen op lange termijn betrokken blijft.
Als u de teamcohesie in uw bedrijf wilt verhogen, neem dan contact met ons op en wij helpen u graag bij het ontwikkelen van een strategie en het plannen van de ideale teambuildingactiviteiten om uw teams een boost te geven!